Alder og lever flekker

Alder flekker – også kalt leverflekker og solar lentigo – er flate gulbrune, brune eller svarte flekker. De varierer i størrelse og vanligvis vises på ansikt, hender, skuldre og armer – områdene som er mest utsatt for solen. En Lentigo er en godartet forandring, men det er viktig å utelukke ondartede forandringer som kan likne.

Alder flekker er svært vanlig hos voksne eldre enn 50 år, men yngre mennesker kan få dem også, spesielt hvis de     tilbringer mye tid i solen

                                       .

Men forebygge pigmentflekker – ved å unngå solen og bruke solkrem – kan være den enkleste måten å opprettholde hudens   ungdommelige utseende.

 

Alder-lever flekker før behandling       Alder-lever flekker etter behandling


Hvorfor får vi alderflekker – leverflekker


Alder flekker er forårsaket hovedsakelig av mange års eksponering for ultrafiolett (UV) lys fra solen og bruk av  solsenger   kan også bidra                                              tilutviklingen. Arv og hudtype er også av betydning for utvikling av alderflekker – leverflekker.

Diagnostikk


Ved undersøkelsen brukes ofte et dermatoskop som forstørrer området. Det er viktig å utelukke føflekkreft eller såkalt Lentigo maligna.  Ved usikkerhet tas en hudprøve (biopsi).

Når bør du oppsøke lege


Alder flekker – leverflekker er vanligvis ufarlige og ikke krever medisinsk behandling.

Man bør oppsøke hudlegen når:

• flekker er mørkt pigmentert

• flekker som er mørke eller har endret utseende, fordi disse endringene kan være tegn på melanom, en alvorlig form for hudkreft.

• Er raskt økende i størrelse • Har en uregelmessig kant • Har en uvanlig kombinasjon av farger • Er ledsaget av kløe, rødhet, ømhet eller blødning

Undersøkelser og diagnose


Diagnostisering pigmentflekker (Alder flekker – leverflekker) kan omfatte:

• Visuell inspeksjon. Legen kan vanligvis diagnostisere pigmentflekker ved å visuelt inspisere huden din.

• Biopsi av huden. Hvis det er noen som helst tvil om noe er en alder flekke/leverflekk eller ikke, kan hudlegen din gjøre andre tester, for eksempel en hudbiopsi. Under en hudbiopsi, tar legen en liten prøve av huden (biopsi) for mikroskopisk analyse. En hudbiopsi er vanligvis gjort i et legekontor, ved hjelp av en lokal bedøvelse.

Andre forhold:


Andre forhold som kan ligner på pigmentflekker og at legen din kan ha behov for å undersøke nærmere, kan være følgende:

• Utvekster. Selv om de ofte vises som små, mørke brune flekker, føflekker (nevi) som varierer i farge og størrelse. De kan være hevet eller flat og kan utvikle nesten hvor som helst på kroppen din.

• Seborrhoiske keratoser (talgvorter). Disse gulbrune, brune eller svarte utvekster har en vorte-lignende eller voksaktig, limt-på utseende.

• Lentigo maligna. En type hudkreft som kalles lentigo maligna melanom kan utvikle seg i områder med langvarig soleksponering. Lentigo maligna starter som gulbrun, brun eller svart lesjoner som sakte har blitt mørkere og forstørret. De pleier å ha en uregelmessig kant og ujevn farge, og de kan være litt hevet.

Behandlinger og medisinering:


• Medisiner Resept fra hudlege på blekende kremer som brukes alene eller sammen med A-vitaminsyre og en mild steroid kan gradvis medvirke at flekkene blekner og forsvinne helt over en periode på flere måneder. Bruk av solkrem med solfaktor (SPF) på minst 30 anbefales. Behandlingene kan gi forbigående kløe, rødhet, svie eller tørrhet.

• Laserbehandling: Våre hudleger har tilgang på det siste innen laserutstyr til fjerning av leverflekker. Behandlinger med laser krever vanligvis flere øker. Etter behandling, vil Pigmentflekker gradvis blekne og til slutt forsvinne helt. Solbeskyttelse er også nødvendig etter laser behandling.

• Frysing (kryoterapi). De pigmenterte cellene er følsomme for kulde. Frysebehandling innebærer å bruke flytende nitrogen. Huden blir lysere etter hvert som behandlings effekten inntrer.

• Kjemisk peeling. En kjemisk peeling innebærer å bruke en syre, som brenner det ytterste laget av huden din. Etter hvert som din hud skreller av, vil ny hud dannes. Flere behandlinger kan være nødvendig før du merker effekt av behandlingen. Solbeskyttelse er sterkt å anbefale mens du er under behandling. Midlertidig irritasjon er sannsynlig, men det er en liten risiko for misfarging.

Forebygging


Det viktigste er å bruke solkrem og solbeskyttelse regelmessig, spesielt midt på dagen når UV strålingen er på det sterkeste.