Hårtap

HÅR TAP

Tap av hår eller skallethet (teknisk kjent som ALOPECIA) er tap av hår på hodet og det kan ha mange årsaker inkludert sopp infeksjoner (tinea capitis), traumatsike skader som ved tvungen trekking (trichotillomania), som et resultat av røntgenbehandling eller kjemoterapi, som et resultat av feil ernæring som f. eks jern, som et resultat av automone fenomen (Alopecia Areata) assosieert med Systemic Lupus Erithematosus eller feilfunksjon av skjoldbruskkirtelen samt mange andre årsaker..[/vc_column_text]

Ved å presentasjon av hårtap problemet vil hudlegen, for å stille en korrekt diagmose ved konsultasjonen, gjennomføre endel undersøkelser, som mikroskop observasjoner av håret. Noen ganger, hvor det er nødvendig å gå grundigere i problemet, vil ham foreskrive/henvise
til blodprøver for å undersøke vitaminmangel og mineralmangel, for å kontrollere skjoldbruskkjertelen eller enkelte kjønns hormoner, for å kontrollere utviklingen av viktige sykdommer som har være årsaken til hårtap. I tilfeller hvor hårtap kan være et resultat av en sykdom og hvor det er vanskelig å stille en eksakt diagnose, vil det bli fortatt en biopsi prøve.

Dr. MASSIMO CIOCCOLINI
DERMATOLOGIST

Normalt har vi omkring 100-150.000 hår på hodet vårt og hvis det ikke oppstår noe problem, beholdes dette antallet mer eller mindre konstant gjennom årene. Etter puberteten kan vi se et daglig hårtap på grunn av hårfollikelsens sykliske aktivitet (strukturen som produserer hår) som for hvert 3-5 år hviler for omkring 3 måneder for deretter å prosudere ett nytt hår. Hvile fasen er kalt telogen fasen, mens vekst fasen er kalt den anagene fase hvor håret vokser omkring 1 cm pr måned for deretter å falle av igjen. Det vanlige tap av hår varierer i gjennomsnitt med 20-30 til mer enn 100 hår pr. dag, med en typisk økning på våren og høsten. Derfor trenger vi ikke å bekymre oss når vi ser mistet hår på puten eller på kammen, fordi dette er helt normalt

Hår follikelens sykliske aktivitet

Vi har grunn til å bekymre oss når vi merker reduksjon, utbredt eller begrenset, av hår på hodebunnen, fordi det betyr at vi har en ALOPECIA (skallethet ) og det er rett tid for å konsultere en hudlege som er hårekspert, som etter en grundig undersøkelse vil kunne stille en diagnose og kunne gi råd om rett behandling.

ALOPECIA (klassifikason)

REVERSIBEL
IRREVERSIBLE
PSEUDO ALOPECIA

Ethvert hårtap har sin egen terapi som, avhengig av den stilte diagnosen, kan variere fra tilfelle til tilfelle. Når det foreligger en bakteriell eller sopp infeksjon,vil det bli foreskrevet nødvendige medisiner: når det foreligger en kraftig hårtap, vil det bli anbefalt passende virkemidler for å hjelpe til gjenvekst: jern, zink, vitaminer, vil bli brukt ved tilfeller hvor det er hensiktsmessig, dersom det er et hormonelt problem vil det blir korrigert hensiktmessig, en Alopecia Areata vil det bli injeksert direkte med hensiktsmessige mediser. Det vil også bli anbefalt de mest hensiktsmessige produkter for den daglige administrasjon av hårbehandling.

PRP (Platelet Rich Plasma) er en ny terapi i hår gjenvinning. Det består av injeksjon av ” platelet rich plasma”, full av vekst faktorer, på hodebunnen med et veldig godt resultet i mange av tilfeller med hår problemer.

ANDROGENETIC ALOPECIA

Det den mest vanlige form for hårproblem og den mest utbredte. Androgenetic Alopecia A blir gradvis mere synlig omkring 18-20 års alderen og mer progressive irreversibel. Det består av hårtap i pannen, men beholder ofte håret på sidene og på bakhodet. Hårtap er forårsaket av et enzym , 5-α
et enzym, 5-D reduttasi, som er tilstede i disse områdene, som er er genertisk betinget. og som forstyrrer den normale syklus av hårveksten inntil en total forsvinning av hår folikkene oppstår. Androgenetic Alopecia oppstår hos begge kjønn, med størst utbredelse hos menn, og med et annet mønster. For kvinner er hårlinjen vansligvis beholdt og defekten inntreffer bak den.

Det eksisterer mange medisinske behandlinger som forsøker å bekjempe progresjonen av hårtap, noen ganger med suksess (finasteride, en lotion med hormoner), men den eneste måte å gjenvinne håret er gjennom en hårtransplantasjon operasjon.

HÅR TRANSPLANTASJON

Hår transplantasjon består av å overføre enheter av hår follikelen (full av hår) fra et donor område lokalisert på bakhodet til det skattete område på hodet, hvor det transplanterte håret vil begynne å vokse etter en 3 måneders periode og vedlikeholde den genetiske hukommelse, de vil ikke lengre lide av skadene fra androgene hormoner.
Det er den viktigste indikasjon i korreksjonen av Androgenetic Alopecia, men den kan bli praktisert med hell også for cicatricial alopecia. Varigheten av operasjonen er på omtrent 3 timer og den er utført under lokal bedøvelse. Etter operasjonen blir satt på bandasje som legen vil fjerne den påfølgende dag.

Rutinemessige kontroller vil bli gjennomført etter 4-8-12 måneder for å kontrollere at alt er gått bra og at håret vokser ut.

[/dt_sc_tab][/dt_sc_tabs]
[/vc_column][/vc_row]