AKNE ARR

AKNE er en betennelsessykdom i huden. Den er lokalisert til hudens talgkjertler (kjertler som sitter rundt en hårfollikel). Tilstanden har et karakteristisk utseende, og det er derfor oftest lett å stille diagnosen. Den vanligste formen kalles på latin acne vulgaris (vanlig akne).

Acne vulgaris er svært vanlig, spesielt i vestlige samfunn. Den debuterer vanligvis i puberteten. Den er primært utløst av hormonelle forandringer, der også kostholdet kan ha betydning hos noen.

FORLØP

Noen er plaget med akne i mange tiår. Aknelesjonene går over, men vil ofte forårsake permanente arr. Hos noen forekommer en spontan normalisering, og ikke alle med akne trenger behandling, men det er vanskelig å forutsi når eller hvor fort en normaliseringen vil skje . Arrdannende akne er behandlingstrengende, fordi man da kan unngå permanente arr.  Akne kan hos noen gi psykososiale utfordringer og det er viktig å vite at det finnes hjelp å få.

BEHANDLING

Det finnes utallige behandlingsalternativer for akne. Noen kan bli bra av å få tilpasset sin daglige hudpleie med de rette produktene, mens andre behøver medisinsk behandling i krem og/eller tablettform for å bli kvitt sitt akneproblem. Akne lar seg behandle med kremer inneholdende benzylperoxid (Epiduo), gjerne i kombinasjon med antibiotika (Tetralysal), såkalte retinoider i kremform er også et alternativ ved moderat akne, f.eks. Airol og ved kraftig akne er ofte den eneste alternativ Isotretinoin tabletter, tidligere Roaccutan.

Leave a comment