639 82 002970 05 255

Hvorfor får vi arr?

Arr er den siste fasen av kroppens reparasjonsprosess etter at huden er skadet. Arrdannelse oppstår som en direkte følge av for eksempel ulykker, brannsår, kirurgi, akne, eller annen vesentlig skade på huden.

Keloid og hypertrofiske arr opptrer som oftest i sår som blir utsatt for høyt strekk på huden under sårtilheling. Vi ser denne form for arrdannelse også etter dype kviser, eller kviser som klemmes ut. Slike arr skyldes overdreven nydannelse av bindevev. Keloid forekommer langt skjeldnere enn hypertrofiske arr. Keloid er arrdannelse som går utover den opprinnelige grensen for skaden, slik vi kan se det i hud på brystet etter kirurgisk fjerning av for eksempel føflekker. Behandling av arr varierer avhengig av type arr:

  • Hypertrofiske arr er fortykket arrdanning innenfor grensene til den opprinnelige hudskaden.
  • Keloid er arrdannelse som går utover den opprinnelige grensen for skaden, slik vi kan se det i hud på brystet etter kirurgisk fjerning av for eksempel føflekker.
  • Arr etter brannskader behandles effektivt ved bruk av fraksjonert Co2 laser med scanner for å fordele laserlyset punktvis. Jf. (483 – JEADV_Fx CO2-burn scar, Haedersdal, JEADV 2009.pdf)

En fraksjonell laser jobber i dybden, mens en kjemisk peeling jobber ovenfra og ned.

Medisinske kremer er også et behandlingstilbud og kan brukes i kombinasjon med laser. Medisinske kremer krever resept fortrinnsvis fra hudlege.