639 82 002970 05 255

Fibroma

 

Fibroma i huden – er en godartet svulst av huden, som består av modne elementer av bindevev (fibroblaster og bindevevsfiber) og er plassert under epidermis (ytterste lag av huden)

Årsaker til fibroma i huden:

Årsaker til fibroma i huden er ikke klarlagt, men det antas at av arvelige faktorer utgjør en stor rolle i utviklingen av fibroma og sannsynligheten for denne utvikling øker med alderen.

Symptomer på fibroma i huden:

Fibroma i huden opptrer vanligvis enkeltvis, klart avgrenset fortetning eller knute på størrelse inntil flere centimeter i diameter. Fibromer, vanligvis dekket med umodifisert eller lettere pigmentert hud. I tilfeller av store svulster kan hudfargen som dekker fibromaen i noen tilfeller bli rød-blå. Denne type tumor kan noen ganger være myk og smidig (sjelden myk fibroma) eller tett konsistens (dermatofibroma, eller fast fibroma av huden). I enkelte tilfeller, har svulsten utseendet som en rund eller oval formasjon. Lokale fibromer kan variere ganske mye av utseende.

Diagnose

For undersøkelse og diagnostisering av fibroma i huden, er det nødvendig å foreta en vevsprøve, en histologisk undersøkelse og klinikken samarbeider med laboratoriet på Akershus Universitetssykehus. Dette er også viktig for å kunne differensiere fibroma fra andre hudsykdommer som f.eks. atheroma, lipom og hygroma.

Behandling

På klinikken fjernes fibromer i huden ved konvensjonell kirurgisk inngrep med en skalpell og utføres under lokalbedøvelse.

I dag er den mest moderne og foretrukne metode nå laserkirurgi med Co2 laser, hvilken også er tilgjengelig ved Ovid Medisinske Klinikk.