639 82 002970 05 255

Solskader – Hva er det?

Selv om de fleste mennesker elsker varmen og lyset fra solen, kan for mye soling gi betydelig skade på den menneskelig hud. Solens varme tørker ut områder av ubeskyttet hud og tapper hudens tilførsel av naturlige smøreoljer. I tillegg kan solens ultrafiolette (UV) stråling forårsake brennende og langsiktige endringer i hudens struktur og gi solforbrenning som skader overhuden.

Overdreven soling er den viktigste årsaken til aldring av huden. Det kan også forverre mange andre hudsykdommer, inkludert pigment endringer, for eksempel brune flekker(solare lentigines), fregner, pigmentflekker og lever flekker, arr, kråke føtter, rynker, fine linjer, arr, sprengte blodkar (telangiektasier), hudkreft og mer. Hudcellene vil dele seg unormalt og celleskadene viser seg som tørr, tynn hud evt. med utvikling av såkalte solare keratoser og i sjeldnere tilfeller hudkreft (plateepitelcarsinom).

Diagnose

Ved en undersøkelse hos hudlegen kan legen din i de fleste tilfeller bekrefte om du har solskadet hud ved å undersøke området. Ved tvil vil hudlegen gjennomføre en biopsi gjort for å utelukke hudkreft. I en biopsi, blir en liten del av huden fjernet og undersøkt i et laboratorium.

Hvordan behandles solskadet hud?

Hudlegen vil avhengig av type forandringer og hvilke type behandling huden kan tolerere, etter en vurdering av huden, bestemme type behandling som vil være mest hensiktsmessig. Flere typer behandlinger er tilgjengelig, som f.eks:

  • Kjemisk peeling – En sterk kjemisk løsning brukes til å fjerne det øverste laget av huden, med
    den forventning at normal hud vil vokse tilbake senere.
  • I de tilfeller hvor problemet kun er pigmentflekker brukes en spesiell type laser for fjerning av
    disse. Ovid Medisisnke Klinikk brukes pigment/vaskulær laser i slike tilfelles.
  • Laser resurfacing – Dette fungerer på samme måte som en kjemisk peeling for å fjerne det øverste laget av huden, men det brukes en laserstråle i stedet for en kjemisk løsning.

Ved Ovid Medisinske Klinikk bruker vi en Co2 Fraksjonell laser når problemet er rynker i kombinasjon med pigmentforandringer og ved alvorlige tilfeller av solskader med solarekeratoser og eller dypere rynker i huden. Co2 fraksjonell laser fjerner alt sykt vev, og dersom hele ansiktshuden behandles vil man effektivt fjerne alle eventuelle forstadier til hudkreft. Behandlingen har nesten ingen umiddelbare bivirkninger, kun lett rød hud og en moderat hevelse som vil gå tilbake innen et par døgn.
Man får en jevnt og fin sårflate som tilheler i løpet av et par uker. I denne perioden må man anvende antibiotika og virusdrepende tabletter.
I tillegg kan hudlegen ved klinikken også tilby å injisere botulinumtoksin (Kjemisk peeling) eller fillers som f.eks Restylane, Esthelis) for å redusere eventuelle rynker. Som med alle kosmetisk behandling, diskuter gjerne risiko og fordeler med legen din.