639 82 002970 05 255

HUDKREFT

Det finnes flere typer hudkreft, den vanligst forekommende er basaliom (basalcellecarcinom), den farligste og stadig hyppig forekommende er føflekkreft (malignt melanom). Plateepitelcarcinom er en annen type hudkreft som forekommer oftest hos eldre mennesker.

Basaliom:

Dette er den hyppigste formen for hudkreft. Den er ufarlig fordi den ikke kan spre seg til indre kroppsorganer – kun i huden. Den må behandles alikevel, da den ellers kan vokse og skade hudvevet. Basaliom kan ha varierende utseende. Ofte vises den som en liten hudfarget knute med litt hevet rand (“marmor.-rand”) med en skorpe eller et sår i midten. Den kan også vise seg som en rød litt sår flekk som gradvis øker i størrelse i løpet av år (langsom vekst). Andre ganger opptrer svulsten som en fortykkelse i huden.

Sol antas å være en hyppig årsak til utvikling av svulsten, som i 75% av tilfellene opptrer på sterkt solutsatte steder som ansikt og øvre del av kroppen. Arv kan ha en viss betydning. Det er ikke uvanlig at en person utvikler flere svulster i løpet av livet.

Vær forsiktig med sola, og bruk solkrem med høy faktor. Husk at inntak av visse typer kosttilskudd kan virke solbeskyttende, f.eks. inntak av omega fettsyrer (omega 3,6,9) og betakaroten. For dosering, snakk med legen. Bruk av hatt og trøye virker solbeskyttende. Følg ellers de gjengse solråd som finnes.

    

Føflekkreft

Malignt melanom er den mest alvorlige formen for hudkreft. Den rammer unge mennesker oftere enn eldre. I aldersgruppen 15–29 år er malignt melanom den hyppigste kreftformen hos kvinner, og hos menn den hyppigste kreftformen i aldersgruppen 30–54 år

Bilde: Føflekkreft (malignt melanom)