639 82 002970 05 255

   

Seboreisk keratoser er en av de mest vanlige godartede utvekster hos eldre voksne. De går under ofte under flere navn som talgvorter, senile vorter og ”gammelmannsvorter”.

Hva er en seboreisk keratose?

En seboreisk keratose vises vanligvis som en brun, svart eller lys lysebrun utvekst på ansikt, bryst, skuldre eller rygg. Utveksten har en voksaktig, skjellete og litt forhøyet utseende. Etter hvert utvikler de en ru vortelignende overflate og blir tykkere. I størrelse varierer de fra noen få millimeter til flere centimeter store Seboreisk keratose er godartede utvekster og er ikke tenkt å være relatert til soleksponering, men de kan se ut som hudkreft. Seboreisk keratose er normalt smertefri og krever normalt ingen behandling. Du kan velge å ha dem fjernet hvis de blir irritert av klær eller av kosmetiske grunner.

Årsak:

Den eksakte årsaken til seboreisk keratose er ikke kjent. De er veldig vanlig og øker generelt i antall med alderen. Forandringene er ikke smittsom. De har en tendens til å oppstå i visse familier, så arv kan spille en rolle 

Diagnose:

Legen kan vanligvis diagnostisere seboreisk keratose ved å undersøke huden og om denne har vokst. Ved usikkerhet tar man en liten hudprøve. Det er viktig å skille seboreiske keratoser fra andre pigmenterte forandringer i huden. Den viktigste diagnosen er å utelukke føflekk kreft. Andre tilstander man bør vurdere er vanlige føflekker, vorter, skin tags, lentigo (leverflekker), solskadet hud og basalcellekreft.

Behandling:

Behandling av seboreisk keratose er vanligvis ikke nødvendig. Det kan være lurt å få dem fjernet hvis de blir irritert, hvis de blør fordi klærne gnir mot dem, eller hvis du rett og slett ikke liker hvordan de ser ut.

 Legen din kan fjerne seboreisk keratose ved hjelp av flere metoder, blant annet:
• Frysing med flytende nitrogen (cryosurgery). Cryosurgery kan være en effektiv måte å fjerne seboreisk keratose. Det fungerer ikke alltid på hevede utvekster, og kan resultere at huden blir litt lysere på de behandlede områder.

  • Laser behandling– Laseren fjerner det øverste laget av huden.

Ved Ovid Medisinske Klinikk bruker vi Medart Fraksjonell Co2 laser som fjerner alt skadet vev, og dersom hele ansiktshuden behandles vil man effektivt fjerne alle eventuelle forstadier til hudkreft. Innen behandlingen påbegynnes blir en bedøvende krem på området som skal behandles. Behandlingen har nesten ingen umiddelbare bivirkninger, kun lett rød hud og en moderat hevelse som vil gå tilbake innen et par døgn.